Söke Felaketin Eşiğinde
Aydın’ın Söke ilçesinde iklim değişikliği ve kuraklık nedeniyle azmaklar kurudu, sazlıklar yandı.
EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, iklim değişikliğinin etkisiyle bölgedeki biyolojik çeşitlilik ve tarımın olumsuz etkilendiğini belirterek, kuraklığın gözle görülür bir hal aldığını söyledi.
Söke Ovası’nda iklim değişikliğinin etkileri özellikle bu yıl daha fazla hissedildi. Artan sıcaklıklar ve 8 aydır yağış olmaması nedeniyle Büyük Menderes Nehri ve eski menderes yatakları tamamen kurudu. Çiftçiler, buğday ekimi gibi tarımsal faaliyetlerini kuraklık nedeniyle gerçekleştiremezken, sazlıklardaki kuruma bölgedeki sucul canlıları ve kuşları da etkiledi. Özellikle çatlak topraklarda yaşam mücadelesi veren su kaplumbağaları ve kurbağalar, ekosistemin zor durumda olduğuna işaret ediyor. Başkan Sürücü, çiftçiler ve tüm canlıların acilen yağmura ihtiyaç duyduğunu ifade etti.
Kuraklıkla birlikte, Söke Ovası’ndaki sazlık yangınları ekosistemi daha da zor duruma sokuyor. Bahattin Sürücü, bölgede her yıl gelenek haline gelen yabancı ot ve sazlık yakımı nedeniyle itfaiyenin olaylara yetişemediğini vurguladı. Çoğunlukla temizlik amacıyla çıkarıldığı iddia edilen bu yangınlar, kanallardaki kargı kamışlarının ve diğer bitkilerin yanmasına neden oldu. Söke Ovası, Dilek Yarımadası, Menderes Deltası, Bafa ve Azap Gölleri gibi doğal alanları birbirine bağlayan ekolojik koridor işlevi görüyor. Bu sazlıkların yanması ise kuşlar, memeliler, sucul canlılar, sürüngenler ve yararlı böceklerin yaşam alanlarını yok ederek biyoçeşitliliği tehdit ediyor.
EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, yasağa rağmen sürdürülen sazlık yakımıyla ilgili gerekli önlemlerin alınması gerektiğini belirtti. Söke Ovası ve çevresinde iklim değişikliği, kuraklık, sazlık yangınları gibi sorunlara karşı acil önlem alınması gerektiğini ifade etti.