Merchandising Nedir?

  • Aydın Gazete
  • 29 Ekim 2021
  • Yorumlar Kapalı

Merchandising Nedir?

Merchandising, perakendecilerin müşterilerin daha fazla ürün alması adına teşvik amacıyla uyguladığı satış stratejilerine verilen addır. Kelime anlamı “mağazacılık” anlamına gelen bu uygulama müşterilere daha fazla ürün satmayı amaçlar. Kısaca “merch” olarak da adlandırılan mağazacılık, ürünler mağazaya teslim edildiği andan müşterinin kasaya götürdüğü ürüne kadar geçen süreçte etkili bir pazarlama stratejisidir.

Daha hızlı ürün satışında yardımcı rol oynayan merchandising stratejisi, etkili yöntemleri kapsamaktadır. Perakendeciler etkili ve dinamik bir mağaza düzeni oluşturarak satmak için en uygun ve kaliteli ürünleri seçerler. Seçilen ürünleri ilgi çekici bir şekilde düzenleyerek ve rekabet ortamı oluşturacak bir fiyat belirleyerek satışa koyarlar.

Merchandising Avantajları Nelerdir?

Uygun şekilde ve düzende uygulanan merchandising yöntemi satışların artmasında oldukça faydalı bir stratejidir. Fiyatlandırma, ürün paketleme, teşhir ve düzenleme gibi tüm pazarlama teknikleri hem müşteri alışveriş deneyimini geliştirir hem de satışları arttırır. Bu teknikler arasında promosyon pazarlama tekniği de ünlü markalar arasında sık kullanılan bir yöntemdir ve oldukça işe yarar.

Ürünlerin diziliş biçiminin düzen açısından önemli olduğu gibi alışverişe gelen müşterilerin ruh halini değiştirme konusunda da büyük önem taşır. İnsanlar kendilerini iyi hissettikleri ve dekorasyonunu, reyonların biçimini sevdikleri mağazalara alışveriş için daha sık gitmektedir. Dolayısıyla o mağazanın satış oranları da bu sayede artmaktadır.

Bir diğer merchandising avantajı ise daha çok müşteri çekmektir. Alışveriş amacıyla mağazaya gelen müşteri sayısı arttıkça satışlar da artacaktır. İnsanlar dışarıda veya reklamlarda gördükleri ürünleri satın almak için mağazalara gelirler. Bakımlı arazilerde göz alıcı tabelalara sahip, özellikle otopark bulunduran sade ve temiz mağazalar daha çok ilgi çekeceğinden yoldan geçen insanların bile dikkatini çekecektir. Bu özellikler ne kadar çok müşteri çekerse çeksin, mağaza içindeki fiyatlandırmalar ve ambalajlamalar da ürünlerin satılıp satılmayacağı konusunda oldukça etkilidir.

Merchandising Nasıl Uygulanır?

Pazarlama ve satış uzmanlarının da bildiği gibi merchandising stratejisi uygularken bir mağazada olması gereken en önemli şey düzendir. Kategorilere ayrılmış ve buna uygun yerleştirilmiş her ürün mutlaka ilgi çekecektir. Örneğin çoğu marketin peynir, yoğurt benzeri reyonlarının yanında mutlaka süt reyonu bulunur. Temizlik reyonunda ise çamaşır suyundan diş fırçasına, temizlik kovasından kir sökücüye kadar pek çok ürün yer alır. Ürünlerin birbirine yakınlığı ve alakası da satışları artıracak ve müşterilerin alışverişini keyifli kılacaktır.

Düzenin yanı sıra teşvik edici ürünler de önemlidir. Geniş raflara yerleştirilen ürünler, alıcı aynı rafta bir ürüne bakarken ister istemez diğer ürünlere de göz atma ihtiyacı hissedecektir. Bu sebeple alacağı ürünler birken ikiye hatta üçe çıkacaktır. Genellikle üst rafa organik alt rafa ise doğal ürünler yerleştirilir. Buna göz seviyesi stratejisi denilir. Buna benzer pek çok uygulama mağazacılık stratejileri adı altında mevcuttur. 2007 yılından bu yana merchandising ve pazarlama alanında hizmet veren Pro Tanıtım uzman kadrosuyla hizmet vermektedir. 

Daha detaylı bilgi almak için https://www.protanitim.com/merchandising-nedir sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Geri «
İleri »
Tren SeferleriOtobüs SeferleriRüya TabirleriYemek TarifleriSinema Telefonlar