Ve Tüllüşahlar Yeniden Sahnede
3 mins read

Ve Tüllüşahlar Yeniden Sahnede

Ekodosd Açıklaması: 
 
KUŞADASI’NIN TÜLÜŞAHI SARI ÇİÇEKLERİNİ AÇTI
Adını Dilek Yarımadası Milli Parkı’nın da bulunduğu Samson Dağları’nın antik isminden alan Rhaponticoides mykale adındaki endemik Tülüşah (Aydın Gaşağı) bitkisi sarı çiçeklerini açtı.
Bu yıl Tülüşahların çiçeklerini açtığı ilk yer, imar planlarında park alanı olarak ayrılan belediyelerin sorumluluğundaki zeytinlikler oldu.
Sitelerin arasında kalan bitkilerin bulunduğu alanların zarar görmemesi için belediyelere ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü’ne bilgi verilmiştir.
IUCN’ in Tehlike Kategorisinde “CR” (Çok Tehlikede) olarak belirlenen Tülüşahlar, yoğun olarak görüldüğü Yaylaköy’den başlayarak, denize doğru uzanan Soğucak eteklerine kadar yayılım göstermektedir. Bu bölgelerde iklim şartları nedeniyle henüz çiçeklerini açmadıkları görülmüş, sıcakların artmasıyla birlikte kısa zamanda tüm güzelliklerini sergileyeceklerini tahmin etmekteyiz.
Daha az bireylerin olduğu Davutlar yolu, İkiçeşmelik, Taşocağı yolu ve Güvercinada’da da bulunmaktadır.
Tülüşahlar Tür Koruma Eylem Planı kapsamında, Aydın Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ve işbirliği yaptığı diğer kurumlarla birlikte izlemeleri yapılmaktadır.
Tür Koruma Eylem Planından önce, Tülüşahların yoğun olarak bulunduğu alanlarda yapılaşmalar ve dolgular yapılmıştır. Bu alanlardaki bitkiler tamamen yok olmuştur. Bu hatalar tekrar edilmemelidir.
Endemik bitkinin kalanlarının yok olmasını önlemek için, antropojenik etkilerden olumsuz etkilenmemesi, gerekli koruma tedbirlerinin alınması ve bitkinin bulunduğu alanlara bilgilendirici ve uyarıcı tabelalar dikilmesi ve alanda bu türün bulunduğuna dair imar plan notlarına işlenmesi gerekmektedir.
Endemik bir tür olan Tülüşahların Kuşadası’nın içinde, sitelerin arasında bugüne kadar bizlere kadar ulaşması büyük bir şanstır.
Önemli olan bu bitkinin öncelikle habitatını koruyabilmektir. Planlanan her projede o bölgenin ekolojik yapısı mutlaka incelenmelidir.
Tülüşahların koparılması, yaşam alanlarının tahrip edilmesi ve zarar verilmesi halinde 557.212 TL. para cezası bulunmaktadır.
Kuşadası’nın sembolü haline gelen Tülüşahların ve yaşam alanlarının korunması ve geleceğe taşınması birlikte mümkündür.

Aydın Gazete sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.