Geri Dönüşüm Nedir?
Geri Dönüşüm Nedir?
Geri dönüşüm gerek ülkemizin gerekse dünya ülkelerinin en önemli projelerinden biri olarak nitelendirilmektedir. Gelecek nesillere daha iyi bir ortam yaratmak, çevreye daha az zarar vermek ya da yenilenebilir olan enerji kaynaklarını değerlendirmek geri dönüşüm firmaları sayesinde bir hayal değildir. Hemen herkesin günlük yaşamında telaffuz ettiği bir kelime grubu olmasına karşın aslen anlamı da tam olarak bilinememektedir. Peki, nedir bu ürünlerin geri dönüştürülmesi? Ürünlerin piyasaya sürülmesinden sonra kullanımları neticesinde atık haline geldiği bir gerçektir. Atıklar normal şartlar altında değerlendirilmesi mümkün olmayan ve işe yaramayan, şeklinde tanımlanabilmektedir. Ancak geri dönüşüm sayesinde kullanımdan sonra meydana gelen atıklar yeniden ürün haline gelmektedir. Bu sayede daha az hammadde değerlendirilerek kullanılabilir ürün teminleri gerçekleştirilmektedir.
Geri Dönüşüme Uygun Olan Atıklar
Geri dönüşüm firmaları henüz tüm atıkları yeniden işleyecek teknolojiye sahip değildir. Ancak tüketim oranı yüksek olan pek çok alternatif ürünün geri dönüştürülebileceği açıklanmaktadır. Firmaların işleyerek yeniden hayata döndürdükleri atıklar arasında; demir, kimyasal ürünler, metal, kâğıt, tekstil ürünleri, ahşap malzemeler, cam, beton, plastikler, pil ya da motor yağları yer almaktadır. Ürünlerin genel özelliklerine göre geri dönüşüm için farklı yöntemler izlenmektedir. Bu sayede işlemlerden maksimum kaliteli sonuç alımı garantilenmektedir. Örneğin kâğıtlar yeniden hayata döndürülmek için su içerisinde liflerine ayrılmaktadır. Sonrasında ise mürekkepten arındırma işlemleri gerçekleştirilmektedir. Betonların geri dönüşümü kırma yöntemi ile yapılmaktadır. Özel makineler tarafından kırılan betonlar genellikle kuru harç ya da çakıl taşı olarak yeniden kullanılmaktadır. Ülkemizdeki geri dönüşüm firmaları kendilerini giderek geliştirdikleri için gün geçtikçe daha fazla ürün dönüştürülebilmektedir.
Geri Dönüşüm Önerileri
Ürünlerin yeniden kullanılabilmesi için evlerde yapılabilecek küçük adımlar vardır. Öncelikle her evde bir çöp düzeninin oluşturulması lazımdır. Bu sayede geri dönüşüm firmaları tarafına gitmek üzere ambalaj artıklarından bitkisel atıklara kadar her şey ayrı şekilde biriktirilebilmektedir. Devlet yetkilileri özellikle yap atıklarına karşı büyük hassasiyet göstermektedir çünkü evlerde ya da işletmelerde değerlendirilen yağlar genellikle lavabolara dökülmektedir. Dökülen yağlar denizlere kadar ulaşarak pek çok canlının hayatına son vermektedir. Kullanılmış yağları ayrı bir kapta biriktirerek uygun atık toplama yerlerine bırakılması rica olunmaktadır. Birikimlerin bu şekilde yapılması halinde geri dönüşüm diğer artıklarda olduğu gibi yağlarda da gerçekleşecektir. Evlerde yapılan küçük çalışmaların yanı sıra seri üretim yapan fabrikalar ya da işletmeler de gereken önlemleri uzmanlara danışarak almaları halinde geleceğe katkıda bulunabilmektedir.