Boris Volfman: “Mısır ihracatı %28 arttı”
Mısır üretiminde liderlik Adana’nın
Türkiye’de mısır üretiminin %15 ile %25 arasında Adana’da yapıldığını aktaran Boris Volfman, “Adana verimli topraklarıyla Türkiye’nin mısır üretimini üstlenmiş durumda. Adana’nın ardından sırasıyla Konya, Şanlıurfa, Osmaniye, Manisa ve Sakarya geliyor. Üretilen mısırlar hem sofralara lezzet katıyor hem de hayvancılıkta yem olarak kullanılıyor. Kümes hayvanlarından büyükbaş ve küçükbaşlara kadar birçok hayvanın beslenmesinde mısırdan faydalanılıyor. Ayrıca nişasta sanayisi için de mısır büyük önem taşıyor.” dedi.
TÜİK verilerine göre 2021 yılının ilk 6 ayında mısır ihracatı bir önceki yılın aynı dönemine göre %28 artarak 33,4 milyon doları aştı. Dünyada buğday ve pirinçten sonra en çok ekilen ürün olan mısırın Türk çiftçisi için de öneminin büyük olduğunu belirten Boris Volfman, “Ekimi ve bakımı diğer ürünlere göre nisbeten kolay olan mısır çiftçimiz için vazgeçilmez. İhracatımız artsa da bilinçsiz mısır üretimi yeraltı sularına ciddi zarar veriyor” dedi.
Mısırın verimini artırmak için Ar-Ge çalışmaları yapılmalı
Mısır ekiminde ABD, Çin, Brezilya, Meksika ve Hindistan gibi dev ülkelere göre ekili alanı daha kısıtlı olan Türkiye’nin, mısır üretimindeki verimi artırmaya yönelik çalışmalar yapması gerektiğini söyleyen Boris Volfman, “FAO verilerine göre Türkiye mısır üretimindeki verimde dünya ortalamasının gerisinde. Dünyada bir dekar alandan alınan mısır ortalaması 492 kilogram iken Türkiye’de 428 kilogram seviyelerinde. Dünyanın mısır üretiminin %40’ını karşılayan ABD’de ise 1 dekar alandan 1 tonun üzerinde mısır elde ediliyor. Topraklarımızı daha verimli kullanmak ve olabildiğince az zarar vermek için verimliliğin üzerine çalışmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
En fazla ihracat ABD’ye yapılıyor
ABD’nin dünyanın en büyük mısır üreticisi olmasına rağmen dünyadan mısır ithalatına devam ettiğini söyleyen Boris Volfman, “ABD Türkiye’nin mısır ihracatında ilk sırada yer alıyor. Kuzey Afrika ülkelerinin yanı sıra Irak, Hollanda, Belçika, Almanya ve İran da önemli alıcılar arasında. Toplama bakıldığında ise ihracata rağmen Türkiye mısır ithalatçısı konumunda. İç talebi karşılamak için Rusya, Sırbistan, Romanya ve Ukrayna’dan mısır ithal ediliyor. Mısır üretiminde verimliliğin artması ve çiftçilerin bilinçlendirilmesiyle, halihazırda devam eden yapıyı sürdürülebilir kılarak ithalatçı olmaktan kurtulabiliriz.” şeklinde konuştu.